Holba' Pisachi' Native Film Festival

August 2, 2019 -August 3, 2019

  • Friday: 10 a.m. - 5 p.m.
    Saturday: 10 a.m. - 8:15 p.m.

  • 💲Free & open to the public

“Natives In Motion: Producing Media Myriads to Inspire Through the Art of Cinema” is the theme for this year’s special annual event. See films, workshops, question and answer sessions, exhibitions, a live DJ and more!

Join us for fun and excitement with invited guests:
-Steven Paul Judd (Kiowa/Choctaw)
-Mark Williams (Choctaw)
-Rod Pocowatchit (Comanche/Pawnee/Shawnee)
-Tatanka Means (Oglala Lakota/Omaha/Dine')
-LaRonn Katchia (Warm Springs/Wasco/Paiutte)
-Isaac Trimble (Apache)
-Emcee One aka Marcus Anthony Guinn (Osage/Potawatomie/Delaware/Puerto Rican)

Take advantage of red carpet photo ops and autographs in the Anoli' Theater lobby. Patrons will also receive 10% off select retail purchases in the Aachompa’ Gift Shops.

The Aaimpa' Cafe will be serving late on Saturday, Aug. 3 - Indian taco bar and drink for just $6!

Concession items will also be available both days:
Popcorn - $2
Bottled soda - $1.50
Bottled water - $1
Candy - $1

Full Schedule:
Friday, Aug. 2:
-10:00 a.m. Welcome, Fran Parchcorn
-10:02 a.m. Tvshka Niwvi Aya (a Warrior's Journey), 60 mins, Mark Williams
-11:02 a.m. Q&A, Mark Williams
-11:05 a.m. Empowered, 40 mins, Travis Hamilton
-11:05 a.m. Stomp dance demonstration in the Chikasha Inchokka' Traditional Village
-11:40 a.m. Stickball demonstration in the Chikasha Inchokka' Traditional Village, Mark Williams
-11:45 a.m. Missing Indigenous, 5 mins
-11:50 a.m. Shadow Dancer, 7 mins
-11:57 a.m. Awakening, 12 mins
-12:10 p.m. Q&A, LaRonn Katchia / Isaac Trimble
-1:15 p.m. Introduction of short film series faciliated by Steven Paul Judd
-1:17 p.m. Round Dance (Cell Phones), 1 min
-1:18 p.m. Nan Isht Aiokpachi (The Gift), 8 mins
-1:26 p.m. One World, 20 mins
-1:46 p.m. Fairies and Good 'Ol Boys, stop motion films, Steven Paul Judd
-2:00 p.m. Stop motion youth film workshop, Steven Paul Judd / Emcee One

Saturday, Aug. 3:
-10:00 a.m. Welcome, Fran Parchcorn
-10:02 a.m. It's Our Song to Sing, 5 mins, J. Neil Henderson, Ph.D.
-10:07 a.m. Choctaw hymns, Jeremiah Weeden / hymn singers
-10:10 a.m. Round Dance (Cell Phones), 1 min, Steven Paul Judd
-10:12 a.m. One World music video, 3 mins, Taboo featuring Emcee One
-10:15 a.m. Knifechief, 14 mins, Mark Williams
-10:30 a.m. Q&A, Mark Williams
-10:40 a.m. Doin' Good, 4 mins, Dylan Merle-Raeburn
-10:45 a.m. Shouting Secrets, 88 mins, Korinna Sehringer / Steven Paul Judd / Tvli Jacob / Mickey Blaine
-12:15 p.m. Q&A, Steven Paul Judd
-1:30 p.m. Montford: the Chickasaw Rancher trailer, 1 min, Chickasaw Nation Productions
-1:35 p.m. Q&A, Tatanka Means / Chickasaw Nation Productions
-1:55 p.m. Red Hand, 80 mins, Rod Pocowatchit
-3:15 p.m. Q&A, Rod Pocowatchit
-3:25 p.m. Musical intermission, Emcee One
-3:30 p.m. Natives in Motion: Producing Media Myriads to Inspire Through the Art of Cinema panel discussion, Steven Paul Judd / Mark Williams / Emcee One / Rod Pocowatchit / Tatanka Means / LaRonn Katchia / Isaac Trimble
-4:00 p.m. Monster Slayer, 20 mins, Nicole Garcia
-4:30 p.m. Conspiracy to be Free, Colter Johnson / Russell Means
-4:50 p.m. Q&A, Tatanka Means
-5:05 p.m. Missing Indigenous, 5 mins
-5:10 p.m. Shadow Dancer, 7 mins
-5:17 p.m. Awakening, 12 mins
-5:30 p.m. Q&A, LaRonn Katchia / Isaac Trimble
-6:30 p.m. Once Upon a River, 90 mins, Haroulah Rose featuring Tatanka Means
-8:00 p.m. Q&A, Tatanka Means
-8:15 p.m. Farewell, Fran Parchcorn

Upcoming Events

📅
  • 10:00AM

    See original portraits painted by world-renowned, Chickasaw artist Mike Larsen. This exhibition features 20 of the 48 original elder portraits.

    Noted by the award-winning Larsen as one of his...

    Dec. 1 2018 - Dec. 31 Portraits of Elders
  • 1:00PM

    Enjoy a hands-on, farm-to-table experience at the Chickasaw Cultural Center!

    Our unique Ayowa' Garden to Gourmet agritours provide participants with the opportunity to prepare a healthy...

    Apr. 18 - Nov. 21 Ayowa' Garden to Gourmet Agritours
  • 10:00AM

    The Chickasaw Cultural Center is pleased to partner with the Smithsonian National Museum of the American Indian to offer this new traveling exhibition to the Holisso: The Center for Study of...

    May. 3 - Nov. 18 Patriot Nations: Native Americans in Our Nation's Armed Forces